Het belang van neusademhaling: waarom en hoe?

Het belang van neusademhaling: waarom en hoe?

Ademhalen, we doen het dag en nacht zonder erbij na te denken. Toch is het niet onbelangrijk hoe we ademhalen en waar we dat doen. Neusademhaling is namelijk van groot belang voor onze gezondheid en welzijn. In dit artikel gaan we in op de redenen waarom neusademhaling zo belangrijk is, waarom we in de loop der tijd zijn overgestapt op mond ademhaling en wat de gevaren daarvan zijn. Ook delen we vijf stappen om automatisch door je neus te ademen en hoe je je ademhaling kunt verbeteren met een adem band.

Waarom is neusademhaling zo van belang?

Neusademhaling heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van mond ademhaling. Ten eerste wordt de lucht die we via onze neus inademen verwarmd, bevochtigd en gefilterd. Dit zorgt ervoor dat de lucht die we in onze longen krijgen van hogere kwaliteit is. Bovendien bevat de neus slijmvliezen die de lucht verder zuiveren van bacteriën, virussen en andere onzuiverheden.

Een ander belangrijk voordeel van neusademhaling is dat het de productie van stikstofmonoxide (NO) stimuleert. NO is een gas dat een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Het verwijdt onze bloedvaten en zorgt zo voor een betere doorbloeding en zuurstofvoorziening van onze organen. Stikstofmonoxide heeft ook een direct anti-viraal effect en kan zo helpen bij het bestrijden van infecties zoals SARS.

Hoe komt het dat we zijn overgestapt naar mond ademhaling?

Hoewel neusademhaling dus duidelijke voordelen heeft, zijn we in de loop der tijd steeds meer door de mond gaan ademen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de moderne levensstijl. We brengen veel tijd door in gebouwen waar de lucht droog en vervuild is, en we bewegen minder dan vroeger. Daardoor ademen we minder diep en minder frequent dan we eigenlijk zouden moeten.

Een andere oorzaak is stress. Wanneer we gestrest zijn, gaan we vaak automatisch over op mond ademhaling. Dit zorgt voor een snellere ademhaling en een hogere hartslag, wat ons nog meer in de stress kan brengen.

Wat zijn de gevaren van mond ademhaling?

Mond ademhaling heeft verschillende nadelen ten opzichte van neusademhaling. Ten eerste is de lucht die we via onze mond inademen vaak kouder en droger dan de lucht die we via onze neus inademen. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en een verhoogde kans op infecties.

Een ander nadeel van mond ademhaling is dat het kan leiden tot slaapapneu, een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stopt. Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere 

klachten die kunnen optreden bij chronische mondademhaling zijn onder andere:

 • Tandenknarsen en kaakklemmen
 • Verminderde speekselproductie, wat kan leiden tot tandbederf en slechte adem
 • Verhoogde kans op het ontwikkelen van cariës (tandbederf)
 • Verhoogde kans op het ontwikkelen van tandvleesontsteking (gingivitis) en parodontitis
 • Vermoeidheid en slechte concentratie
 • Slaapapneu, waarbij de ademhaling tijdens de slaap regelmatig stopt en start

Gelukkig kunnen we onze ademhaling trainen om weer automatisch door de neus te ademen en deze klachten te voorkomen. Hieronder staan vijf stappen (met een bonus) die je kunt zetten om automatisch door je neus te gaan ademen:

 1. Ademhalingstraining: leer om op de juiste manier te ademen, waardoor minder luchtvolume nodig is en de ademconditie stijgt.
 2. Mond afplakken: plak 's nachts je mond af met een speciale pleister, zoals de SleepStrip, om te voorkomen dat je door je mond gaat ademen tijdens het slapen.
 3. Houding: zorg voor een goede houding van je lichaam en hoofd, zodat je neusgaten vrij blijven en je makkelijker door je neus ademt.
 4. Ademband: gebruik een ademband, zoals de BreatheWell Belt, om je ademhaling te reguleren en te verbeteren.
 5. Bewustwording: wees je bewust van je ademhaling gedurende de dag en corrigeer jezelf als je door je mond ademt.
 6. Bonus: Neurien, dit verzorgt een verhoging van NO en helpt met je ademconditie.

Als je deze stappen regelmatig volgt, zul je na verloop van tijd weer automatisch door je neus gaan ademen en zal je gezondheid en welzijn verbeteren.

In conclusie, neusademhaling is cruciaal voor onze gezondheid en ons welzijn. Het stelt ons lichaam in staat om voldoende zuurstof binnen te krijgen, stikstofmonoxide te produceren en ons te beschermen tegen schadelijke stoffen en virussen.

Een van de manieren waarop we dit kunnen bevorderen, is door 'mond afplakken slapen'. Deze techniek, die ook wel 'mouth taping' wordt genoemd, houdt in dat je een speciale pleister over je mond aanbrengt voordat je gaat slapen. De pleister moedigt neusademhaling aan en helpt snurken te verminderen, wat resulteert in een betere nachtrust en meer energie overdag.

Door bewust te zijn van onze ademhaling en deze te trainen om weer automatisch door de neus te ademen, kunnen we veel gezondheidsklachten voorkomen en ons algehele welzijn verbeteren. Het gebruik van technieken zoals 'mond afplakken slapen' kan daarbij een waardevol hulpmiddel zijn. Het kan in het begin misschien een beetje onwennig aanvoelen, maar de voordelen voor de gezondheid zijn het meer dan waard. Probeer het eens en ervaar het verschil in je slaapkwaliteit en energieniveau zelf!

Bronnen:

 • McKeown, P. (2015). The Oxygen Advantage: The Simple, Scientifically Proven Breathing Techniques for a Healthier, Slimmer, Faster, and Fitter You. William Morrow.
 • Konstantin, B., & Konstantin, R. (2018). The Oxygen Advantage: Simple, Scientifically Proven Breathing Techniques to Help You Become Healthier, Slimmer, Faster, and Fitter. Workman Publishing Company.
 • Nestor, J. (2019). Breath: The New Science of a Lost Art. Riverhead Books.
 • Weitzberg, E., & Lundberg, J. O. (2008). Humming greatly increases nasal nitric oxide. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 177(3), 279-280.
 • Lindemann, J., Tsakiropoulou, E., Konstantinidis, I., Delides, A., Wiesmiller, K. M., & Keck, T. (2021). The impact of nasal breathing on human chemosensation. Chemical Senses, 46(1), 37-45.
Terug naar blog